Historische Vereniging Schagen e.o.

Blik op het Schager verleden!
 

Welkom op onze website 

Het bestuur van de Historische Vereniging Schagen en omstreken wenst u een gelukkig en gezond 2023. 

De tweede lezing van het jaar is op woensdag 19 april na de jaarvergadering en heeft de titel: Wat heb je er aan?  In deze lezing, die om 20.30 uur begint, neemt Rutger Jan Bredewold ons mee door de wereld van de schilderkunst, die ontstond als een soort magie in donkere grotten. Hij maakt met ons een reis van het verleden naar het heden aan de hand van tekeningen, schilderijen en prenten. Hij leidt ons daarbij van grotwanden als drager van de voorstellingen naar kunstvormen op andere dragers. Zo waren schilderijen lang het beeldverhaal in de kerken. Het bood historici een redelijk gedetailleerd beeld van het verleden. Tegenwoordig heeft iedereen een camera op zak. Hoe gedetailleerd wil je het hebben. De vraag luidt: Is het nu gedaan met de kunst?   

Doolhof van Dirk Breed
 

Verder staan in dit jaar staan weer tal van andere activiteiten op de rol. Zoals u van ons gewend bent, houden we ook dit jaar weer vier lezingen. Twee in het voorjaar en twee in het najaar, 25 oktober en 22 november. Naast de lezingen hebben we onze jaarvergadering. Deze is op 19 april (klik AgendaJaarvergadering2023.pdf)  en begint om 19.30 uur. De tweede lezing volgt op deze datum om 20.30 uur.  

Op zaterdag 13 mei houden we de Schager Stadsquiz 2023 in de Oude Boom aan de Markt. Zie stadsquiz 2023(4)_1.pdf

Het bestuur


.

De eerste Kakelepost van 2023 is verschenen. Dit lentenummer staat weer vol met artikelen, die de moeite van het lezen waard zijn. De leden van de Historische Vereniging Schagen en Omstreken krijgen het blad vier maal per jaar in de bus. Losse nummers zijn verkrijgbaar tegen een prijs van € 6,- bij de vereniging of boekhandel Plukker.
De historische vereniging Schagen en Omstreken brengt ook boekjes uit over Schagen. De prijs van deze boekjes in de historische reeks over Schagen is € 15,-. Ze zijn verkrijgbaar bij Plukker of u kunt exemplaren bestellen via kakelepost@gmail.com.